A więc tak. Przedstawię kilka wyników symulacji, które przeprowadziłem na potrzeby pewnego projektu. Założenia były takie, że trzeba było sprawdzić wpływ wartości Qts, wytłumienia oraz powierzchni przekroju tunelu na wypadkową charakterystykę głośnika w obudowie transmisyjnej. Poniżej przedstawię część wyników (nie umieściłem konkretnych danych, gdyż jest to materiał, którego nie chciałbym całkowicie udostępnić). A więc do rzeczy.
1. Założyłem falowód ćwierćfalowy.
2. Założyłem, że powierzchnia przekroju falowodu jest stała.
3. Wytłumienie falowodu na całej długości materiałem pochłaniającym dźwięk.
Wyniki jakie otrzymałem. Prezentowane wykresy pokazują wypadkowy poziom ciśnienia akustycznego na osi głośnika unormowaną do częstotliwości rezonansowej głośnika. Na początek założyłem wytłumienie "średnie" oraz przekrój falowodu równy powierzchni czynnej membrany. Dalej badałem wpływ wspomnianych parametrów na wypadkową charakterystykę.
1. Głośnik z Qts relatywnie małym:

2. Głośnik z Qts relatywnie dużym:

Dalej ustalono Qts relatywnie duże.
3. Głośnik z falowodem o mniejszym przekroju niż powierzchnia czynna membrany:

4. Głośnik z falowodem o większym przekroju niż powierzchnia czynna membrany:

Dalej ustalono falowód o większym przekroju.
5. Falowód niewytłumiony:

6. Wypadkowa charakterystyka z ustalonymi parametrami:

Przedstawione wykresy to tylko część góry lodowej jaką jest budowanie tego typu obudowy. MathCAD, tak jak pisze M. J. King, nie jest magiczną różdżką, która wszystko wyliczy i przewidzi. Daje za to wskazówki co do konstruowania tego typu obudowy. Martin na swojej stronie daje naprawdę sporo teorii, którą można śmiało wykorzystywać.
Co do wspomnianego off-setu oraz producenta PMC: należy zauważyć, że PMC w swojej konstrukcji pomiędzy off-setem, a właściwym falowodem umieścił dużą ilość materiału tłumiącego. Należałoby to potraktować jako złożony falowód o przekrojach z różną impedancją. Widocznie dla takiej konstrukcji PMC i tych głośników, taki sposób wykonania LT jest dobry i właściwy.
pogromco mitów: co miałeś na myśli pisząc:
"Mozna tylko dodac, ze zwezeniu mniejszym niz Sd glosnika na wyjsciu, efektywnosc promieniowania tunelu jest wyzsza i waskopasmowa."?
Co do poprzednich Twoich słów, faktycznie, zwężenie falowody ku końcowi wprowadza większe tłumienie fal stojących, co jest pożądane.
Co do skrócenia falowodu to należy jeszcze wziąć pod uwagę procesy termodynamiczne, które zachodzą w falowodzie, ale o tym nie będę pisać.
Co do małego Qts, uważam, że w TL lepiej pracuje głośnik z większym Qts niż mniejszym, więc nie wsadzałbym do TL głośnika z Qts bardzo małym.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
pogromco mitów: dziękuję za budującą wymianę zdań

Pozdrawiam serdecznie.