Integralny system pomiarowy

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Integralny system pomiarowy

Postprzez Piku » 31 lip 2010, o 15:58

Witam, wszystkich chciałem wam przedstawić nowy projekt, który projektujemy wspólne z Artmiko.

Nasz projekt to system pomiarowy, który ma składać się z:
JIG-a
Wzmacniacza
Preamp-a (przedwzmacniacz mikrofonowy)
Czyli wszystkie potrzebne układy do stworzenia ISP. System ten będzie zabudowany wspólnej obudowie. Ma to ułatwić obsługę, również pozbycia się kilku obudów oraz wielu przewodów.

Opis układu:
JIG
Niczym szczególnym różnić się nie będzie od oryginalnego projektu tylko postaramy się wszystko dobrze i sprawie umieścić na płytce PCB.

Wzmacniacz
Układ wzmacniacza wykonamy na kostce TDA2030 układ ten w zupełności wystarczy do pomiarów.

Preamp Układ ten będzie inny niż dotychczas stosowny w systemach pomiarowych, ale bardzo podobny. Wzmacniaczem operacyjnym będzie LM348.

Przedstawię zarys jak będzie wyglądał system pomiarowy.
Obudowa
Wymiary 180x160x85mm
Obrazek

Przedni panel
Obrazek

Tylny panel
Obrazek

Teraz opisze wszystkie funkcje poszczególnych; gniazd, złączy i innych elementów znajdujących się na panelach.

Panel przedni:
led1- Dioda led informuje o tym, że wzmacniacz jest włączony i gotowy do działania.
led2- Dioda led informuje o przesterowywaniu się preamp-a.
Potencjometr- Odpowiada za ustawienie wzmocnienia wychodzącego z wzmacniacza.
Mic- Gniazdo chinch służące do podłączenia mikrofonu pomiarowego.
Sw1- Przełącznik służący do obsługi JIG-a.
Sw2- Przełącznik służący do obsługi JIG-a.
Swx- Przełącznik służący do obsługi JIG-a, oraz do włączenia wzmacniacza i preamp-a. Gdy chcemy zacząć wykonywać pomiary ustawiamy JIG-a w pozycji FREQ MEAS 0db, i w tym momencie następuje załączenie wzmacniacza i preamp-a, również będzie nam to informować dioda Led1.
Sw/w Przełącznik służy do ustawienia wzmocnienia sygnału preamp-a. Będą dostępne 3 ustawienia wzmocnienia.
słabe.
średnie.
mocne.
B1,B2- Złącza głośnikowe do podłączenia głośników/kolumn.

Panel tylny:
G.zasiljace- Gniazdo do połączenia zasilania z sieci.
Qut L- Gniazdo chinch do podłączenia karty dźwiękowej z systemem pomiarowym.
In L, In R- Gniazda chinch do podłączenia systemu pomiarowego z kartą dźwiękową.

Na początek testujemy układ preamp-a jak tylko będą jakieś postępy w projekcie będziemy na bieżąco informować Was, trwa projekt PCB.
Myślę, że za około 2miesące nowy system pomiarowy będzie już sprawdzony i gotowy do użytkowania.

Mam nadzieje, że Artmiko w wolnej chwili coś od Siebie do tego opisu również doda.

Zapraszamy do dyskusji jesteśmy otwarci na wasze sugestie co można by jeszcze dodać/zmienić.

Pozdrawiamy Artmiko,Piku
Ostatnio edytowano 17 sie 2010, o 01:31 przez Piku, łącznie edytowano 6 razy
Piku

Postprzez Michel » 2 sie 2010, o 18:56

Tylko czy wspólna obudowa nie wplynie na jakość i dokładność pomiaru? Zawsze byłem np zwolennikiem wierzy składanej, itp gdzie jeżlei jakaś część siądzie to łatwo zlokalizować usterke i nie robi tyle zamieszania w całym układzie.
Michel

Postprzez Piku » 2 sie 2010, o 22:01

Michel napisał(a):Tylko czy wspólna obudowa nie wplynie na jakość i dokładność pomiaru?
Postaramy się to tak zrobic, żeby nie było żadnych komplikacji.
Piku

Postprzez artmiko » 2 sie 2010, o 22:23

Jednym z założeń tego projektu jest możliwe uproszczenie przeprowadzania wszelkich pomiarów, zmniejszenie do minimum ilości potrzebnych kabli i połączeń miedzy Jigi'iem, preampem, wzmacniaczem i przedwzmacniaczem. Dzięki pewnej modyfikacji układu do pomiarów impedancji i pomiarów akustycznych nie będzie trzeba przełączać głośnika ani żadnych kabelków - wystarczy tylko zmienić pozycje jednego przełącznika: SWx. Tym samym przełącznikiem również jest włączane zasilanie całego układu - więc wszelkie pomiary impedancji będą sie odbywały jak w tradycyjny sposób.
Umieszczenie wszystkiego w jednej obudowie nie powinno stwarzać problemów, w razie czego przecież można prototyp poprawić lub zastosować ekranowanie z kawałka blaszki, co i tak moim zdaniem powinno być zrobione nawet przy umieszczeniu wszystkich elementów oddzielnie. (np. swój Jig zrobiłem w obudowie metalowej, oraz w jednym miejscu lekko zmodyfikowałem masę aby nie tworzyła pętli)
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez artmiko, łącznie edytowano 1 raz
artmiko

Postprzez dabyl » 4 sie 2010, o 21:24

Nie wiem dlaczego ale ten standardowy system pomiarowy w połączeniu z SW jest jakoś ostatnio krytykowany na forach, że niepotrzebnie skomplikowany, że budowa JIG'a to tylko problem bo trzeba rezystory składać, że kalibracja SW... Jak ja sobie z tym poradziłem "od strzała" kierując się tylko artami z tego forum i z diyaudio to nie jest to aż tak skomplikowane ;) - a właściwie arty i filmiki to prowadzą człowieka za rączkę i trzeba chyba mocno kombinować, żeby sobie nie poradzić... no ale nie ważne.

Skoro może być jeszcze lepiej i łatwiej to czemu nie :razz: Fajnie, że będzie to na PCB oraz zdecydowanie dobrym pomysłem jest zaaplikowanie w tym systemie pomiarowym gotowego wzmaka bo to będzie jednak ułatwienie i w pewnym sensie standaryzacja pomiarów.

Będziecie sprzedawać gotowe urządzenie?
dabyl

Postprzez Rfck » 4 sie 2010, o 22:30

Ja mam standardowy system pomiarowy który działa znakomicie, wygodniejsze byłoby oczywiście wszystko w jednej obudowie, pytanie tylko czy uda wam się zrobić sprzęt niezawodny który raz skręcony w obudowie bęzdzie działał długi czas.

Jestem zwolennikiem takiej tezy: jeśli coś mi działa więc tego nie zmieniam ;-)
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 4 sie 2010, o 23:03

dabyl napisał(a):Nie wiem dlaczego ale ten standardowy system pomiarowy w połączeniu z SW jest jakoś ostatnio krytykowany na forach, że niepotrzebnie skomplikowany, że budowa JIG'a to tylko problem bo trzeba rezystory składać, że kalibracja SW... Jak ja sobie z tym poradziłem "od strzała" kierując się tylko artami z tego forum i z diyaudio to nie jest to aż tak skomplikowane - a właściwie arty i filmiki to prowadzą człowieka za rączkę i trzeba chyba mocno kombinować, żeby sobie nie poradzić... no ale nie ważne.
Nie którym się nie chce składać :wink:.

dabyl napisał(a):Skoro może być jeszcze lepiej i łatwiej to czemu nie Fajnie, że będzie to na PCB oraz zdecydowanie dobrym pomysłem jest zaaplikowanie w tym systemie pomiarowym gotowego wzmaka bo to będzie jednak ułatwienie i w pewnym sensie standaryzacja pomiarów.
Staramy się aby było jak najłatwiej złożyć system pomiarowy, na wspólnym PCB.

dabyl napisał(a):Będziecie sprzedawać gotowe urządzenie?
Tak, ale myślę, że równeż będzie dostępy dla naszych użytkowników projekt do samodzielnego montażu.

Rfck napisał(a):Ja mam standardowy system pomiarowy który działa znakomicie, wygodniejsze byłoby oczywiście wszystko w jednej obudowie, pytanie tylko czy uda wam się zrobić sprzęt niezawodny który raz skręcony w obudowie bęzdzie działał długi czas.
Nie będzie problemów z tym systemem.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Piku » 13 sie 2010, o 16:51

Mamy już gotowe PCB do preamp-a w ten weekend będę go testował.
Piku

Postprzez dabyl » 14 sie 2010, o 23:04

Tak sobie ostatnio myślałem... Nie wiem czy dobrze kojarzę ale 1 Wat na głośniku otrzymujemy przy napięciu 2,38V na wyjściu wzmacniacza (nie wiem czy to zależy od impedancji - nie obracam się dobrze w elektronice). "Dało by się" zrobić taki wzmacniacz do systemu pomiarowego, który na wyjściu zawsze miał by te 2,38V? Bo to by jakby załatwiało sprawę określania rzeczywistej efektywności mierzonych głośników/zestawów. Podejrzewam, że wymagało by to też odpowiedniej kalibracji mikrofonu, kompa i samego SW no ale jeśli jest to możliwe i jeśli już podchodzicie do tematu tak na poważnie to czemu nie?

Oczywiście mam świadomość, że "mogę walić teraz jakiegoś ostrego babola" ale tak jak pisałem, elektronik ze mnie żaden więc proszę o wyrozumiałość :razz:
dabyl

Postprzez scythe1123 » 15 sie 2010, o 00:14

2.83V dla 8 Ohm ;) dla 4 jest inaczej ale widziałem jak przy tym samym napięciu firmy mierzyły głośniki 4 ohm
scythe1123

Postprzez dabyl » 15 sie 2010, o 00:56

2,83V - no oczywiście coś pomieszałem ;)
Ale nawet jeśli przy 4 ohm'ach jest inaczej to mógłby być przełącznik 4/8 ohm. No nie wiem, może to za bardzo skomplikowane, może za dużo z tym problemów (już nawet nie z samą elektroniką ale z całym systemem i jego kalibracją), może wręcz niemożliwe - tak tylko teoretyzuję trochę ;)
dabyl

Postprzez Konrad » 15 sie 2010, o 03:16

Na 4ohm jest (około) 2 razy mniejsze obciążenie, więc przy 2,83V płynie (około) 2 razy większy prąd, czyli jest 3dB więcej na głośniku 4ohm w porónaniu do 8ohm przy.
Konrad

Postprzez artmiko » 15 sie 2010, o 08:47

Moc liczymy ze wzoru P=U*I, a prąd I=U/R, więc P=U2/R
Podstawiając U=2,83V do kwadratu wyjdzie 8, 8/8=1 więc mamy moc 1W.
Dla głośnika 4ohm aby uzyskać moc 1W napięcie musi cyć nieco niższe: 1,41V.
Są jeszcze głośniki 16ohm. Dla uzyskania 1W napięcie musi wynosić:4V.
Dla pracy na jednym kompie ciągle s tą samoż kartą dźwiękową teoretycznie można by tak skalibrować system, żeby jakimś przełącznikiem zmieniać napięcia dla różnych głośników. Ale wszystko trzeba będzie robić od nowa przy jakiejkolwiek zmianie wysterowania karty, zmianie karty/komputera, więc chyba nie ma sensu.
Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Przecież projektując zestaw głośnikowy składający się np. z różnych głośników 4, 8 i 16ohm wszystkie je mierzymy jednym napięciem - jest dla nas ważna ich efektywność napięciowa a nie mocowa. Kolumnę przecież zasila jeden wzmacniacz dający na wszystkie głośniki to samo napięcie.
scythe1123 napisał(a):2.83V dla 8 Ohm ;) dla 4 jest inaczej ale widziałem jak przy tym samym napięciu firmy mierzyły głośniki 4 ohm

Łatwiej też jest dobierać głośniki pod względem efektywności przeglądając ich charakterystyki zrobione przy tym samym napięciu - nie trzeba się zastanawiać czy odejmować czy dodawać 3dB, a może 6dB dla głośników 16ohm?
artmiko

Postprzez Piku » 28 lis 2010, o 17:27

Pierwszy na ogień poszedł nowy preamp do ISP, jak narazie testy przechodzi pomyślnie, później wkleje zdjęcie układu.
Piku

Re: Integralny system pomiarowy

Postprzez kris_k73 » 1 sie 2011, o 16:34

Witam.,
aktualny temat?
można w jakiś sposób nabyć taki (kit, schemat.....) system?
Mam za sobą złożony mało udany zestaw pomiarowy z EDW - AVT2782 i szukam zintegrowanej alternatywy.
kris_k73

Postprzez Piku » 1 sie 2011, o 16:38

Obecnie z ciągłego braku czasu system ten nie został jeszcze przetestowany. Dopiero coś może się ruszyć od września z mojej strony. Chyba że Artmiko będzie miał czas to wreście znajdę chwilę prześle mu pcb(prototyp) i zacznie testować.
Piku

Postprzez artmiko » 3 sie 2011, o 12:03

Chętnie bym coś przetestował. Nie mówię, że w tej chwili, ale w przyszłości trochę czasu by się znalazło. Tylko najpierw muszę to mieć. Z drugiej stronu im więcej osób testuje prototyp, tym więcej błędów i niedociągnięć można poprawić. Ewentualnie wprowadzić więcej ulepszeń.
artmiko

Powrót do Systemy pomiarowe