Pomiary ARN 150-03/8 oraz ARV 104-01/8 [ screen ]

Parametry; OnAxis, Nearfield, Impedance, T.S

Moderator: ~ModTeam

Pomiary ARN 150-03/8 oraz ARV 104-01/8 [ screen ]

Postprzez Robo » 29 mar 2004, o 00:24

Witam
W załączniku screen z moich pomiarów ARN 150-03/8 oraz ARV 104-01/8> pomniary wykonane w "docelowej"obudowie (wprowadze poprawki).

Pozdrawiam
Robert
PS: wszelkie uwagi mile widziane :)
Ostatnio edytowano 26 lut 2009, o 19:05 przez Robo, łącznie edytowano 1 raz
Robo

Postprzez Yoshi_80 » 31 mar 2004, o 01:05

Urzywaj wygładzania max 1/16 okatwy.
Yoshi_80

Postprzez Robo » 8 kwi 2004, o 01:28

Yoshi_80 napisał(a):Urzywaj wygładzania max 1/16 okatwy.

Witam ponownie
W załączniku jest kolejny pomiar tych głosnikow (ten sam sygnał ale z mniejszej odleglosci, w "docelowej obudowie" - przednia ścianka ma wymiary 19 na 41 cm, przy tych samych ustawieniach JIGa i preampa) - tym razem wykresy są wogóle nie wygładzane.
Zastanawia mnie gwałtowny spadek przy około 1,9 kHz na ch-ce niskotonowca :?
Robo

Postprzez Gość » 8 kwi 2004, o 01:45

Zapomniałem zapytać: czy spadek przy około 8 kHz dla wysokotonowki moze wynikać z baffle step? Czy może z ostrych krawędzi obudowy?
Gość

Postprzez Robo » 8 kwi 2004, o 01:56

to drugie pytanie było glupie :oops:
Udajcie ze go nie było........
Robo

Postprzez Paweł G6 » 8 kwi 2004, o 09:45

Raczej nic na to nie poradzisz. Te głośniki tak mają a poza tym dochodzi wpływ wymiarów i kształtu obudowy. Musisz kombinować wytłumieniem i zwrotnicą choć i tak nie osiągniesz bardzo wyrównanej charakterystyki. Jak Ci wyjdzie ok. +/- 4dB to będzie wszystko. Nie martw się - to nadal nie jest tragicznie :-))
Paweł G6

Postprzez Robo » 8 kwi 2004, o 10:38

Paweł G napisał(a):Raczej nic na to nie poradzisz. Te głośniki tak mają a poza tym dochodzi wpływ wymiarów i kształtu obudowy.

Witam ponownie
Wiem ze TTTM (ten typ tak ma) i zbytnio się nie martwie - staram się przy ich pomocy jak najwięcej nauczyć. Wiem że nie musi to zagrać tak całkiem źle (już jakis czas sie z nimi eksperymentuje), zwłaszcza ARN nie są takie ostatnie, gorzej z wysokotonowym.
Myśle powoli o nowych głośnikach (bardzo ciekawią mnie wyniki prac nad minitorami na Monacorach powstającymi na forum)

Pozdrawiam
Robert
Robo

Postprzez Paweł G6 » 8 kwi 2004, o 13:58

Ja takich monitorów póki co sobie nie zrobię ale przyglądam się z uwagą poczynaniom chłopaków. Sam zmagam się obecnie z polipropylenową 13-tką Tonsila i GDWK 11/100 :-) Zanim zrobię zwrotnice muszę skończyć standy. Sięgnąłem po te głośniki z zamiarem użycia możliwie ,,mało skomplikowanych" filtrów pierwszego rzędu z wysokim podziałem. Pierwsze pomiary 13-tki pokazały, że głośnik ma wyrównaną charakterystykę bez rezonansów na górnym skraju i się do tego nadaje ;-))

A propo Twojego wysokotonowego to do ARN 150 powinien to być głośnik z niskim Fs ale takie są drogie i łączenie ich z ARN 150 to mezalians. Zrób te monitory, pobaw się nimi, posłuchaj i sprzedaj :-)) Potem sięgniesz po lepsze głośniki itd. Ta zabawa strasznie wciąga :-)

Schody zaczynają się przy głośnikach z metalowymi membranami i przy Scan Speakach.

Mi chodzi po głowie Vifa P17WJ i DX25 ;-)) Vifa choć polipropylenowa ma ,,tą krawędź" na średnich ale to 350zł/szt .. 10xARN150.
Paweł G6

Postprzez Robo » 8 kwi 2004, o 15:18

Paweł G napisał(a):Ja takich monitorów póki co sobie nie zrobię

Ja też na razie nie mam zamiaru - chciałbym pierw usłyszeć tego Monacora

Paweł G napisał(a):A propo Twojego wysokotonowego to do ARN 150 powinien to być głośnik z niskim Fs ale takie są drogie i łączenie ich z ARN 150 to mezalians.

Zgadza się ale IMO nie ma sensu kupić np ktoregoś tonsila za około 100 zł jak za 150 jest D27....

Paweł G napisał(a):Zrób te monitory, pobaw się nimi, posłuchaj i sprzedaj :-))

Już troche się nimi bawie.... Co do sprzedaży - czy będą na to chetni:?:

Paweł G napisał(a):Potem sięgniesz po lepsze głośniki itd. Ta zabawa strasznie wciąga :-)

Nie da się zaprzeczyć

Paweł G napisał(a):Mi chodzi po głowie Vifa P17WJ i DX25 ;-)) Vifa choć polipropylenowa ma ,,tą krawędź" na średnich ale to 350zł/szt .. 10xARN150.

Popatrz z drugiej strony - co mozna kupić z nowych "gotowców" w zbliżonych pieniądzach ? A pozatym sam sobie wcześniej odpowiedziałeś "ta zabawa...."
Robo

Postprzez Yoshi_80 » 9 kwi 2004, o 01:44

Robo - wykres arn 150 jest jak najbardziej prawidłowy. Wręcz wzorcowy jak dla tego dłośnika.
Wykres dla arv jakiś dzwiny , szczególnie te wygibasy ba końcu pasma jakieś nienaturalne. Zwykle ch-ka ma przebieg łagodny a tu jakby ją ktoś młotkiem potraktował. Patrząc na wykles arn'a stwierdzam ,ze sprzet pomiaowy masz dobry wieć .. moze ta wersjia arv'ki tak ma. Z tymi budżetowymi głośnikami to zawsze do końca nie wiadomo ..

:arrow: Paweł G . Odpuść sobie tego gdwk 11/100, moze i to najlepszy z wysokotonowych tonsili ale przecież żadna rewelacja. Sam go miałem i grał ładnie puki nie połucha sie czegoś o klase lespzego :wink: . Powiedzmy tak , jego dzwięk szybko ci się znudzi i tylko niepotrzebnie wydasz pieniądze. Jeżeli planujesz posłuchać tego dłuższy czas to warto zainwestować w dobre głośniki.

Aha na forum igoda pisałem niedawno ,że na 3 posiadane gdwk 11/100 każdy był inny (wszystkie głośniki wygrzane , chodzo ne kilka miesiecy). rozrzut produkcyjny tonsila jest makabryczny.
Yoshi_80

Postprzez Robo » 9 kwi 2004, o 09:11

:arrow: Yoshi 80 - Dzięki za słowa otuchy. Co do wysokotonówki to IMO obecnie jest to ARV 104-03/8 (wygląda ze zmienili symbol a głośniki kupowałem jakis czas temu). Jak się wygładzi to jego ch-ka wygląda podobnie do fabrycznej http://www.tvm-valmez.cz/repro.asp?typ= ... 〈=en
Co do Tonsila: w zeszlym roku usprawniałem koledzy stare kolumny (nowe wkadki do kopułek) i już na czułe ucho każda z nich grała inaczej (jeden był dużo głośniejszy - teraz mam jak to pomierzyć to może wrzuce na forum wykresy).
Robo

Postprzez Paweł G6 » 9 kwi 2004, o 10:41

Mam kolumny na Vifie D27TG3506 i wiem jak się mają do tego wszystkie Tonsile i TVM'y. Pieniądze na projekt na GDN 13 i GDWK 11/100 zdobyłem sprzedając takie 22 litrowe kolumny na 18cm Westrze i ARV 104 :-) Przyjąłem sobie zasadę - jak zrobię i sprzedam jedne to za te pieniądze robię następne w/g innej koncepcji (małe; duże; membrany papierowe, polipropylenowe) :-))
Paweł G6

Postprzez Robo » 9 kwi 2004, o 22:09

Paweł G napisał(a):Mam kolumny na Vifie D27TG3506

A z czym gra ta Vifa? Też mysle o D27
Może podzielisz się nabytymi dzięki Twojej zasadzie budowy sprzętu doświadczeniami?
Robo

Postprzez Paweł G6 » 15 kwi 2004, o 16:51

D27TG3506 połączyłem z TC18 (4ohm, w symbolu coś z 69 - kosz ścienty z dwóch stron). To złe połączenie. Vifa po to podzieliła swoje wyroby na serie by TC łączyć z TC, XT z XT itd. Musiałem się pomylić, żeby na to wpaść. 18 TC to głośnik nie sięgający do pięt np. P17WJ. Sięgając po D27TG czy DX27 należało sięgnąć po P17WJ, PL18 (albo mniejszy z tych serii).
TC 18 filtrowałem zwrotnicą 2 rzędu i D27 też bo podział trzeba było ustalić na te 3khz ze względu na nierównomierną charakterystykę TC i słabą barwę. W czasie kiedy kończyłem te kolumny dochodzilem do ładu z SW. Późniejsze pomiary pozwoliły mi precyzyjne wyrównać charakterystykę w okolicach podziału i wyszło +/- 3 dB. Wysokotonowy musiałem ściszyć by nabrał charakteru głuchawej i niezbyt szczegółowej 18 TC. Gdy starałem się wyrownać przejście ze średnich na wysokie dźwięki talerzy itp. wychodziły ,,na pysk" co na dłuższą metę było bardzo męczące. Słuchałem kolumn DIY na P17WJ / DX17 i było naprawdę super. Znajomy, który sklecił kolumny na zamówienie na tych głośnikach użył filtrów drugiego rzędu i stereofonia nie wyszła za ciekawa - jednak barwa i ten potężnie kopiący, precyzyjny bas :-)
Warto kupić i D27TG3506, DX27. Oba grają naprawdę neutralnie ale jeszcze nie pięknie - to jest zarezerwowane dla Scan Speaków. Wysokotonówki francuzów na tym pułapie cenowym nie są tak dobre.
Paweł G6

Powrót do Pomiary głośników